Telefoanele Nokia care au cucerit lumea: de la „indestructibilul“ Nokia 3310 la cel cu 41 megapixeli

de: Răzvan Băltărețu
22 10. 2014

Nokia a avut succesul în palmă și a pierdut totul începând cu primul iPhone. Acestea sunt telefoanele care au fascinat, impresionat sau cucerit utilizatorii.

Nokia a fost lider și a pierdut în momentul în care piața s-a schimbat și n-a reușit să se adapteze creșterii smartphone-urilor. Sunt mulți oameni care au avut telefon Nokia sau care pot recunoaște cu ușurință melodia Nokia Tune, care se auzea mai peste tot într-o vreme. În prezent, Nokia va dispărea ca producător de telefoane și rămâne doar compania de software din Finlanda. Continuă Microsoft Lumia, dar este o ocazie bună să ne aducem aminte de telefoanele care au scris istorie pentru companie.

Nokia 3310

Dacă ești unul dintre vizitatorii 9gag.com sau alte site-uri similare, cu siguranță ai găsit glume cu referire la rezistența Nokia 3310. Este, practic, un Chuck Norris între telefoane și poate cel mai popular telefon pentru glume pe Internet. A fost lansat în 2000, avea o baterie de 900 mAh și este suficient de bun cât să suni și să trimiți mesaje. Asta dacă nu doreai să realizezi un al doilea atac ca la Hiroshima, caz în care îi dădeai drumul din avion. Telefonul ar fi rezistat.

Nokia 1100

Cel mai frumos lucru pe care l-aș avea de spus despre Nokia 1100 este că are lanternă. Totuși, acest dumbphone a fost atât de bun pentru țările cu economii fragile, încât Nokia ar fi putut trăi o vreme numai din vânzarea acestui model. Ecran monocrom, baterie foarte bună, rezistent la șocuri și a fost pe piață începând cu 2003. Puteai trimite și primi mesaje, apeluri și cam atât te-ar fi interesat.

Nokia 6310

Nokia 6310 și urmașul Nokia 6310i sunt două telefoane Nokia definitorii pentru stil. Stilul anilor 2000, desigur, dar au fost adevărate vedete printre oamenii de afaceri care nu doreau alte modele decât de la Nokia. Acesta a fost lansat în 2001,  avea o baterie de 1.050 mAh și dispunea de o calitate foarte bună a recepției GSM. Multă vreme după mijlocul anilor 2000 au fost preferate de cei care n-au vrut să treacă la modele mai complexe pentru rezistență, stil și construcție.

Nokia N93

Înainte de a pierde cursa smartphone-urilor, Nokia nu s-a temut să creeze telefoane iconice prin design. Acesta este unul dintre ele. Nokia N93 a fost o mini revoluție din partea producătorilor, fiind promovat drept telefon și drept cameră video portabilă. Dispunea de o cameră de 3 megapixeli care filma 480p la 30 de cadre pe secundă. Desigur, designul era unul ieșit din comun. Bateria era de 1.100 mAh și a fost lansat în 2006. Dispunea de suport pentru card miniSD pe care să îți stochezi videoclipurile și pozele.

Nokia 770 Internet Tablet

Probabil că nu recunoști gadgetul de mai jos, prea puțini au avut acces la el, dar este primul din ceea ce trebuia să devină seria de tablete a Nokia. Se numește Nokia 770 Internet Tablet cu un scop, deoarece dispunea de WiFi (conectivitate popularizată odată cu iPhone) și avea un ecran de 800×480 pixeli (aceasta s-a regăsit pe telefoane de vârf cu Android și Windows Phone până prin 2010 și 2011). Mai mult, pe acest gadget a debutat Maemo, sistemul de operare care avea să devină MeeGo și Sailfish în prezent.

Nokia N9

Nokia N9 nu a cucerit lumea, a venit prea târziu cu prea puțin, deși câteva dintre ideile implementate de Nokia au fost preluate mai târziu în alte sisteme de operare. Dacă ai văzut actuala linie Lumia și ți-a plăcut trebuie să știi că de la acesta a pornit designul. Este un telefon într-o carcasă unibody din policarbonat, cu margini rotunjite și un echilbru foarte bun pentru utilizarea de zi cu zi. În 2011, când a fost lansat, avea dotări foarte bune, dar din nefericire pentru Nokia era prea târziu.

Nokia 9300 Communicator

În 2004 debuta acest telefon (sau computer?) prin care Nokia încerca să creeze o nișă perfectă pentru Symbian pe piața smartphone-urilor. A avut un oarecare succes și a trezit interesul oamenilor, dar mai mult curiozitatea pentru un astfel de dispozitiv bizar. Ecranul era de 4 inci, dar după cum vezi era mult prea lat față de înalt. Bateria era de 970 mAh și acest Communicator rămâne cu siguranță un dispozitiv iconic în portofoliul companiei.

Nokia N95

A spus cineva „iPhone killer“. Ei bine, acesta a fost unul dintre telefoanele care trebuia să frâneze potențialul iPhone, dar nu s-a dovedit prea eficient. A fost însă un succes în vânzări pentru Nokia, fiind un dispozitiv cu cameră de 5 megapixeli (un record la vremea aceea), avea butoane dedicate muzicii sau filmelor și folosea Symbian, un sistem de operare stabil la vremea aceea. Era însă tot un telefon obișnuit și a continuat frumos cu N95 8GB.

Nokia E61

Dacă ai auzit de BlackBerry, probabil ai auzit și de „sora“ mai urâtă și mai proastă sub forma modelelor „E“ de la Nokia. Nu erau pe aceeași linie cu BlackBerry, mereu ajutate de soluția de criptare și de serviciile dezvoltate de RIM, dar au fost foarte bune pentru cei care aveau nevoie de tastatură fizică și de puțin mai mult pentru productivitate. E61 este un model foarte cunoscut, dar E71 a dus linia mai departe și s-a încheiat frumos cu Nokia E6, care a integrat și un ecran tactil peste Symbian.

Nokia 808 PureView

Finalul vine, cum s-ar spune, apoteotic cu Nokia 808 PureView. Singurul lucru pe care l-a făcut foarte bine acest telefon a fost fotografia. Avea tot Symbian, nu s-ar fi putut compara niciodată cu un smartphone de 2012, când a fost lansat, dar camera cu 41 de megapixeli era incredibilă. A debutat cu aceeași performanță și pe Nokia Lumia 1020, iar acest telefon a marcat debutul celeilalte ere Nokia, cea în care inovează prin telefoane cu performanțe foto-video foarte bune. Tot Nokia, pe Lumia 1020, a introdus formatul RAW pe fotografia cu mobilul.